1. ábra: Felújítási munkálatok előtt tervet készítünk, ahol a meglévő alaprajzon bejelölésre kerülnek a dugaszolóaljzatok, kapcsolók, lámpatestek.
2. ábra: A szabványok betartása mellett készítünk egy részletesebb villamos tervet, így utólagosan is követhetők lesznek a vezetékek nyomvonalai.

 

A panellakás teljes felújításakor jogos elvárás, hogy az elektromos vezetékeket ne lássuk. 

Első megfogalmazott igény, hogy a mennyezeti lámpák kábelei süllyesztve legyenek. Erre a célra van az MMCU falvezeték. A vezeték kétszeres PVC szigetelése lehetővé teszi a vakolatba süllyesztést, védőcső nélkül. A mennyezeti betonelembe csupán 4-5 milliméter horony szükséges a süllyesztéshez. Ez a mélység nem befolyásolja a statikai jellemzőit a födémnek.

Kapcsolók, konnektorok

A Süllyesztett szerelvények dobozai bevésésre kerülnek. A szerelvényekhez szintén MMCU Falvezetéket vagy MBCU kábelt haszálunk. A vezetékek esztétikusan eltüntethetőek, egyszerű gletteléssel és festéssel.

A kábelcsatornák


A panellakás villamos hálózatának gerincvezetékei többnyire kábelcsatornában futnak. Mivel a megváltozott igényeknek megfelelően több áramkör elvezetésével kell számolnunk, a kábelcsatornát nem tudjuk kiváltani.
Vízszintes nyomvonalakról lévén szó, a falba történő bevésésük statikai problémákat vetne föl, így más megoldást kellett találnunk.

A kábelcsatornákat továbbra is a mennyezet alatt helyezzük el az oldalfalakon.
A kábelcsatorna méretét úgy határozzuk meg, hogy azok erre a célra alkalmas stukkóval esztétikusan eltakarhatók legyenek.
A stukkó alkalmazása egyébként is egyre népszerűbb, a panellakások esetében lesz egy ilyen plusz funkciója is.